台灣佛教文獻數位資料庫的建構與研究

The Study and Creation of Taiwanese Buddhist Digital Database
taiwan
網址http://www.chibs.edu.tw/ch_html/projects/taiwan/tb/index.htm
(IE only)
網址http://buddhistinformatics.ddbc.edu.tw/taiwanbuddhism/tb/
特色:提供台灣佛教研究資料,包括書籍和期刊論文(目錄及全文)、訪談紀錄、文件、圖片等。

本計畫擬整合當代科技與人文科學以建構與研究「台灣佛教文獻數位資料庫」,期能建置一涵蓋明清至今的大型台灣佛教資料庫。臺灣佛教雖延綿三百餘年,為臺灣歷史與文化的重要環節之一,然而研究成果幾近完全闕如。且綜觀國內外有限的漢文數位資料庫中,並無台灣佛學數位資料庫的建置。因此,深信此資料庫的完成,不但是國際間唯一的台灣佛學資料庫,亦將成為國內外漢學或佛學學者之入口網站。

The purpose of this project is to integrate humanities and science in the study and creation of this Taiwanese Buddhist Digital Database, which will contain the largest database in this area of study. Although Taiwanese Buddhism has played an important role in the more than 300 years of history, there are not many studies or reports in this field of studies, to say nothing of digital databases. Therefore, it is important to establish this unique database.

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s